Inlog auteurs
inloggen bij Toets
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
word lid
Home / Blogs

Koeienexplosie

Het is bepaald geen saaie zomer in het landelijk gebied. Na de plofkip hebben we nu te maken met een heuse koeienexplosie. Deze term, die hoog gaat scoren bij de verkiezing van het woord van het jaar, is afkomstig van Vogelbescherming waar men zich zorgen maakt over de nieuwste bedreiging voor de weidevogels. Door het opheffen van de melkquotering zou het aantal koeien het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Nrc.next rekende het na en constateerde dat het aantal melkkoeien al vijftien jaar ongeveer stabiel is. De melkproductie is in die periode echter wel met 16% gestegen en daarmee ook de intensiteit van het graslandgebruik met alle nadelige gevolgen voor de weidevogels. Dat was ook precies waar Vogelbescherming op doelde, maar de term koeienexplosie krijgt gewoon veel meer media-aandacht dan het veel meer genuanceerde Voortgaande Intensivering Agrarisch graslandgebruik (V.I.Agra?).

Daarnaast hebben we deze zomer te maken met boze boeren die in Frankrijk al zijn overgegaan tot wegblokkades. De prijzen in de veehouderij staan overal zwaar onder druk en veel bedrijven kunnen niet eens meer kostendekkend produceren, hetgeen schril contrasteert met de stijgende winstmarges van de supermarkten op zuivel en vlees.

En verder is sinds 1 juli het PAS-vehikel in de lucht en nog altijd niet neergestort. Een dag later was bij één Natura 2000-gebied de reservering voor de meldingen reeds uitgeput en werd de grenswaarde voor dit gebied van rechtswege verlaagd van 1 mol naar 0,05 mol per hectare per jaar. Een dag later kwamen daar nog twee gebieden bij en inmiddels staat de teller op negen gebieden. Daarbij komt bij mij wel de vraag op waarom er zoveel agrarische ontwikkelingsruimte wordt aangevraagd als de prijzen voor melk en vlees zo slecht zijn en waarschijnlijk blijven. Hoeveel van die uitgebreide veehouderijen overleven de komende vijf jaar? En wat doen we dan met al die lege megastallen? En waarom financiert de Rabobank dit allemaal?

En het wordt ongetwijfeld nog veel spannender. Besluit een Nederlandse rechter zelf dat het PAS onhoudbaar is of wordt die kwestie doorgeschoven naar het Europese Hof? Wordt AERIUS het eerste grote ICT-overheidsproject dat daadwerkelijk vanaf dag 1 functioneert? Wanneer besluit de politiek dat alle optimistische verwachtingen over dalende achtergronddeposities echt niet uitkomen? Welke maatregelen worden dan getroffen? En welke gevolgen heeft dit alles voor de MER-praktijk?

Nee, komkommertijd bestaat deze zomer niet in het landelijk gebied. Eén ding blijft echter onveranderd: de voortgaande schaalvergroting en intensivering van de Nederlandse veehouderij. Veel economische en ecologische ellende zou voorkomen kunnen worden indien het kleine Nederland de absurde ambitie loslaat om de wereldmarkt te voorzien van goedkope zuivel en goedkoop vlees. Ook de verwachte instorting van het PAS-kaartenhuis zal die ambitie echter niet veranderen, vrees ik.

Senior ecoloog Rho Adviseurs

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren