Inlog auteurs
inloggen bij Toets
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
word lid
Home / Blogs

Hoge waardering voor Vogel- en Habitatrichtlijn

In maart verscheen de “Evaluation Study to support the Fitness Check of the Birds- and Habitats Directive” die in 668 pagina’s verslag doet van de fitness-check van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Beide richtlijnen worden getoetst op effectiviteit, efficiency, relevantie, coherentie en op de toegevoegde waarde voor de Europese Unie. Na alle negatieve berichtgeving van de laatste weken over Europa als “achterhaald concept” is dit rapport een verademing. Met harde cijfers wordt aangetoond dat de Vogel- en Habitatrichtlijn kunnen bogen op een zeer groot maatschappelijk draagvlak en dat de economische meerwaarde van deze richtlijnen enorm is.

Een korte bloemlezing van de uitkomsten:

  • De online-consultatie leverde maar liefst  552.472 reacties op, de grootste respons die de  Europese Commissie ooit heeft ontvangen. Van deze respondenten was 94% van mening dat de beide richtlijnen van grote betekenis zijn voor natuurbehoud.
  • De directe kosten van bescherming en beheer van Natura 2000 bedragen in de hele EU 5,8 miljard euro per jaar;
  • Bescherming van Natura 2000 levert ecosysteemdiensten (waterzuivering, grondwaterbescherming, productie van vis en hout, bestuiving van gewassen etc) ter waarde van 200 – 300 miljard euro per jaar;
  • Bescherming van Natura 2000 levert vele banen in recreatie en toerisme door jaarlijkse recreatieve bestedingen van 50 tot 85 miljard euro;
  • De administratieve last van Natura 2000 wordt door velen als fors ervaren maar men is het er grotendeels over eens dat deze last veelal wordt veroorzaakt door inefficiënte implementatie van de Europese regels op nationaal, regionaal en lokaal niveau.
  • De grootste bedreiging van Natura 2000 bestaat uit areaal- en kwaliteitsverlies en versnippering van habitats als gevolg van veranderd grondgebruik, in het bijzonder als gevolg van landbouw.

Het rapport citeert verder de 2015 Eurobarometer inzake “Attitudes of Europeans towards biodiversity”, waaruit blijkt dat 89% (!) van de Europeanen van mening is dat beschermde natuurgebieden moeten worden uitgebreid en dat de wettelijke bescherming daarvan moet worden aangescherpt.

Terwijl door het CDA en alles rechts daarvan, de Europese natuurwetgeving wordt weggezet als een groot kwaad, laat deze fitness-check zien dat er in Brussel uitstekende wetgeving wordt gemaakt met grote voordelen voor alle Europeanen en met mede daardoor een enorm maatschappelijk draagvlak. Zonder deze richtlijnen was Nederland allang verloederd tot een lappendeken van megastallen, maisakkers en raaigras-tapijten. De kwaliteit van bodem, water en lucht zou schrikbarend zijn. De Vogel- en Habitatrichtlijn vormen daarom slechts twee van de vele goede redenen om bij een eventueel Nexit-referendum te stemmen voor ‘blijven’. En het is niet eens de belangrijkste reden; nog eens 70 jaar zonder oorlog weegt voor mij veel zwaarder.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren