over planvorming en effectstudies

Duurzame energie in het landschap

ma 11 jul 2016

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een handreiking gepubliceerd die laat zien hoe gemeenten en provincies bij windenergie, zonne-energie en biomassa-energie projecten het cultuurlandschap slim kunnen inzetten. Dit wordt steeds urgenter als gevolg van de realisatie van het Energieakkoord en de impact daarvan op het landschap.

In de 'Handreiking Energie, erfgoed en ruimte' zijn drie ontwerpstrategieën geformuleerd om duurzame energie in te passen in het landschap: in stand houden, inpassen en of transformeren. Zo kan de aanleg van een windpark een open cultuurlandschap in stand houden. En kan zonne-energie als in het oog springende landmark juist een bijdrage leveren aan de identiteit van een gebied. Met de verbouw en winning van biomassa kunnen oude landschapsstructuren weer zichtbaar gemaakt worden.

Energietransitie

De handreiking toont aan de hand van de tijdlijn Nederland Energieland dat duurzame energietransitie niet op zichzelf staat. De tijdlijn schetst in vogelvlucht hoe ons energielandschap in een aantal eeuwen veranderd is en hoe we dat veranderende landschap zijn gaan waarderen. Met de transitie naar duurzame energie voegt Nederland een nieuwe hoofdstuk toe aan die rijke biografie. De lessen uit het verleden kunnen we als inspiratie gebruiken voor het inpassen van duurzame energie in het landschap en het organiseren van draagvlak.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren